Erevoorzitter HDC 90 jaar

Joop Meure werd vrijdag 14 november 90 jaar.

Vrijdag werd erevoorzitter Joop Meure van de Haarlemse Damclub negentig jaar. Meure heeft zich als geen ander ingezet voor de damsport, hij was ondermeer voorzitter van de Haarlemse Damclub, de Noord Hollandse Dambond en de Koninklijke Nederlandse Dambond. Onder zijn leiding bereikte het ledental van de K.N.D.B. recordhoogten en veroverde Jannes van der Wal in 1982 de wereldtitel in het Braziliaanse Sao Palo. Bij zijn aftreden in 1983 werd hem voor zijn verdiensten de uitzonderlijke titel van erevoorzitter verleend. Een titel die hij ook van de Noord Hollandse Dambond ontving. Hierna was Meure nog jarenlang voorzitter van de Haarlemse Damclub. Hij concentreerde zich daarbij op het jeugddammen. Met de kinderen van de Haarlemse Willem van Oranjeschool veroverde hij naast enkele top tien noteringen éénmaal het Nederlands kampioenschap. Zelf heeft Meure ook het nodige op het dambord gepresteerd, acht maal bijvoorbeeld werd hij clubkampioen van de H.D.C. Tegenwoordig doet de drievoudig erevoorzitter het wat rustiger aan en heeft zijn trainingsactiviteiten overgedragen. Joop Meure is echter nog steeds een regelmatig en gezien bezoeker van de Haarlemse Damclub. Op maandagavond speelt hij in de Fjord aan de Paul Krugerkade een goede partij temidden van veel van zijn voormalige pupillen. Eén van de bekendste is Richard Mooser (30), die zich deze maand voor de halve finales van Nederland plaatste. Maandag was Meure getuige van de indrukwekkende winst van zijn laatste en wellicht ook sterkste pupil, Stijn Tuytel. Het inmiddels zestienjarige talent gaf een fraaie demonstratie krachtdammen en versloeg zijn gerenommeerde tegenstander gedecideerd. Een aantal borden lager deed de twaalfjarige Casper Remeijer het ook niet slecht. Na een uitstekende partijopzet blunderde hij en verloor een schijf, maar vocht zich nog naar een puntendeling. Zelf speelde erevoorzitter Meure tegen topscorer Fabian Snijder. In een spannende positie verraste Snijder (28) de éminence grise van de Haarlemse Damclub en won.